Marynowanie kurczaka na grilla - najlepsze sposoby

Wielkimi krokami nadchodzi czas grillowania, wypadów poza miasto, plenerowych spotkań ze znajomymi. Jest to świetna okazja, by wypróbować nowe dania lub przygotować je wraz z przyjaciółmi. Poniżej przedstawiam kilka prostych przepisów na marynowanie kurczaka z grilla.

Kurczak na grilla po meksykańsku
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- ¼ szklanki soku z limonki
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka kminku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta soli
Kurczak w marynacie miodowo – musztardowej
- ¼ szklanki musztardy
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
Zobacz więcej:
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Kurczak w marynacie balsamicznej
- 2 ząbki czosnku
- ¼ szklanki oliwy
- ¼ szklanki oleju balsamicznego
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu

Kurczak na ostro
- ¼ szklanki musztardy
- szklanka keczupu
- 1 łyżeczka chilli
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie marynaty do kurczaka
Kiedy wybierzesz swój ulubiony zestaw, wystarczy, że zmieszasz wszystkie składniki wraz z kurczakiem. Możesz wybrać pierś, skrzydełka czy udka — tak samo marynuje się mięso na szaszłyki. Najlepiej będzie, kiedy odstawisz kurczaka w marynacie w chłodne miejsce na około 2–3 godziny. To sprawi, że danie będzie pełne smaku, a znajomi wproszą się na kolejnego grilla ;-)


Polecane przez autora:
Zobacz wszystkie »
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze