Desery z truskawkami bez pieczenia

Jeśli zapytałabym, jakie owoce kojarzą wam się z czerwcem, zapewne wiele z was odpowiedziałoby, że... truskawki. Bingo! Nadszedł wreszcie okres, kiedy możemy je kupić naturalne, świeżo zerwane z pola i cieszyć się latem. Żal nie skorzystać z darów natury, dlatego w tym wpisie przedstawię kilka fajnych pomysłów, jak je wykorzystać do deserów na zimno.


Shake truskawkowy
Koktajl ten sprawdzi się w szczególności podczas upalnych dni. Jego wykonanie jest banalne, a możesz mieć pewność, że po wypiciu twoje kubki smakowe zwariują! Do shake'a warto dodać też inne sezonowe owoce, by wzbogacić smak.
- szklanka truskawek
- 300ml mleka
- 3 gałki lodów waniliowych
Truskawki w czekoladzie
Kolejnym pomysłem na niebanalne wykorzystanie truskawek jest zanurzenie ich w czekoladzie - najlepiej smakuje mleczna. Wystarczy, że je dokładnie umyjesz, a czekoladę roztopisz w kąpieli wodnej i umoczysz końce owoców w rozpływającej się polewie. Dla urozmaicenia możesz posypać je wiórkami kokosowymi. Swoją drogą deser ten wraz z szampanem znany jest jako idealny afrodyzjak ;-)
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Truskawki z mascarpone
Idealny pomysł na szybki i smaczny deser — jego wykonanie to zaledwie kilka minut. Najbardziej lubię w nim to, że nie jest zbyt słodki, a najmniej… że mogę go jeść tonami! Jeśli nie wierzysz, musisz to sprawdzić.

- truskawki
- serek mascarpone (ok. 250g)
- śmietanka 30% (250g)
- 2 łyżki cukru pudru
- herbatniki / biszkopty
Wystarczy, że ubijesz bitą śmietanę i dodasz do niej serek mascarpone wraz z cukrem pudrem. Na spód szklanki, salaterki lub dużego kieliszka położysz pokruszone herbatniki lub biszkopty i polejesz uprzednio wykonaną masą. Na samym końcu udekoruj deser truskawkami i gotowe!
3 x tak! Czyli sernik na zimno z 3 składników
Wielką zaletą sernika na zimno jest to, że zawsze się udaje ;-) Osobiście, ciasto to najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami. Jeśli ciebie też bierze na wspominki, idealnym do tego połączeniem będzie kawałek ciasta oraz mrożona kawa.

- 4 serki homogenizowane
- 3 galaretki truskawkowe
- owoce
Należy rozpuścić dwie galaretki wedle przepisu na opakowaniu, a następnie odstawić do schłodzenia. Następnie energicznie pomieszać z nimi serki homogenizowane, wlać do tortownicy i wstawić do lodówki lub zamrażarki na około 2 godziny. Następnie przygotuj ostatnią galaretkę, którą zalejesz ciasto i udekoruj je owocami. Smacznego!
Zobacz także:
PS: Ja niekiedy spód ciasta wykładami herbatnikami lub biszkoptami ;-)


Polecane przez autora:
- Jak dobierać przyprawy do potraw?
- Marynowanie kurczaka na grilla - najlepsze sposoby
- Właściwości zielonego smoothie
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze