Desery z truskawkami bez pieczenia

Jeśli zapytałabym, jakie owoce kojarzą wam się z czerwcem, zapewne wiele z was odpowiedziałoby, że... truskawki. Bingo! Nadszedł wreszcie okres, kiedy możemy je kupić naturalne, świeżo zerwane z pola i cieszyć się latem. Żal nie skorzystać z darów natury, dlatego w tym wpisie przedstawię kilka fajnych pomysłów, jak je wykorzystać do deserów na zimno.

Shake truskawkowy


Koktajl
ten sprawdzi się w szczególności podczas upalnych dni. Jego wykonanie jest banalne, a możesz mieć pewność, że po wypiciu twoje kubki smakowe zwariują! Do shake'a warto dodać też inne sezonowe owoce, by wzbogacić smak.

  • szklanka truskawek
  • 300ml mleka
  • 3 gałki lodów waniliowych
Koktajl truskawkowy

Truskawki w czekoladzie

Kolejnym pomysłem na niebanalne wykorzystanie truskawek jest zanurzenie ich w czekoladzie - najlepiej smakuje mleczna. Wystarczy, że je dokładnie umyjesz, a czekoladę roztopisz w kąpieli wodnej i umoczysz końce owoców w rozpływającej się polewie. Dla urozmaicenia możesz posypać je wiórkami kokosowymi. Swoją drogą deser ten wraz z szampanem znany jest jako idealny afrodyzjak ;-)

Truskawki z mascarpone

Idealny pomysł na szybki i smaczny deser — jego wykonanie to zaledwie kilka minut. Najbardziej lubię w nim to, że nie jest zbyt słodki, a najmniej… że mogę go jeść tonami! Jeśli nie wierzysz, musisz to sprawdzić.

  • truskawki
  • serek mascarpone (ok. 250g)
  • śmietanka 30% (250g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • herbatniki / biszkopty

Wystarczy, że ubijesz bitą śmietanę i dodasz do niej serek mascarpone wraz z cukrem pudrem. Na spód szklanki, salaterki lub dużego kieliszka położysz pokruszone herbatniki lub biszkopty i polejesz uprzednio wykonaną masą. Na samym końcu udekoruj deser truskawkami i gotowe!

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

3 x tak! Czyli sernik na zimno z 3 składników

Wielką zaletą sernika na zimno jest to, że zawsze się udaje ;-) Osobiście, ciasto to najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami. Jeśli ciebie też bierze na wspominki, idealnym do tego połączeniem będzie kawałek ciasta oraz mrożona kawa.

  • 4 serki homogenizowane
  • 3 galaretki truskawkowe
  • owoce

Należy rozpuścić dwie galaretki wedle przepisu na opakowaniu, a następnie odstawić do schłodzenia. Następnie energicznie pomieszać z nimi serki homogenizowane, wlać do tortownicy i wstawić do lodówki lub zamrażarki na około 2 godziny. Następnie przygotuj ostatnią galaretkę, którą zalejesz ciasto i udekoruj je owocami. Smacznego!

Zobacz także:

PS: Ja niekiedy spód ciasta wykładami herbatnikami lub biszkoptami ;-)

Sernik na zimno
Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Przepisy:

Przepis na muffinki, które zawsze się udają Przepis na sos czosnkowy Pietruszkowe smoothie Przepis na domowy marcepan Ciasta czekoladowe, które poprawią ci nastrój po naprawdę złym dniu Wytrawne gofry - niebanalny pomysł na śniadanie